شما حتما در طول عمر خود با کارتن های متنوعی سروکار داشته اید، و به اهداف مختلفی از آن استفاده کرده اید. کارتن ها در اشکال، اندازه، طرح و جنس آن تفاوت های چشمگیری دارند. در این مقاله می خواهیم با شما درمورد انواع کارتن صحبت کنیم تا بیشتر آشنا شوید. پس تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
مواد به کار رفته در صنعت کارتن سازی
مقوا در واقع یک ماده بسیار پرکاربرد است که بسته به نیاز شما در سبک ها و انواع مختلفی وجود دارد. یکی از محبوب ترین کاربردهای مقوا در بسته بندی است. انواع مختلف بسته بندی مقوایی را می توان با توجه به استحکام، وزن و اندازه های مختلف تنظیم و تطبیق داد. به همین دلیل می توان در موارد مختلفی از آن ها استفاده کرد. از همین رو، هنگام انتخاب بین انواع بسته بندی مقوایی، ویژگی هایی وجود دارد که به شما در تصمیم گیری کمک می کند.
بسته بندی شما چقدر سنگین است؟ وزن کالایی که مقوا برای بسته بندی استفاده می شود مهم است.
آیا کارتن تحت شرایط آب و هوایی مرطوب خواهد بود؟
در این صورت، باید قابلیت های لمینت یا سایر روش های محافظت از مقوا را از آسیب دیدن در شرایط مرطوب در نظر بگیرید.
آیا نیاز به چاپ روی بسته بندی دارید؟ روش های چاپ روی برخی از مقواها متفاوت است.
طبقه بندی انواع کارتن از نظر ساختار ظاهری
به صورت عموم، کارتن ها از لحاظ ظاهری و ماهیتی مورد بحث قرار می گیرند. منظور از ماهیت، جنس ورق کارتن، تعداد لایه ها و جنس کاغذ هر لایه از کارتن می باشد.
ساختار ظاهری انواع کارتن ها نیز بر طرح گرافیکی آن و ظاهر هندسی کارتن مانند دایکاتی، لمینتی و غیره دلالت دارد.
کارتن دایکاتی
کارتن های دایکاتی را به نام کارتن های طرح مهندسی می نامند که نسبت به انواع معمولی شکیل تر هستند. امروزه از تکنولوژی های متفاوتی برای ساخت کارتن ها استفاده می شود. شرکت های تولید کننده تلاش دارند تا کارتن هایی با اشکال هندسی مختلف درست کنند که با توجه به اهداف مختلفی مورد استفاده قرار گیرد.
بسیاری از افراد از جعبه های کارتن کوچک، بزرگ، دارای شکل های هندسی مختلف استفاده می کنند. همین امر باعث شده تا انواع زیادی از کارتن ها تولید شده و از طرح های خلاقانه ای استفاده شود.
موارد استفاده انواع کارتن دایکاتی
از کارتن های دایکاتی عموما در بسته بندی محصولات غذایی، لوازم خانگی، قطعات فلزی و غیره استفاده می شود. یکی از انواع کارتن های دایکاتی، کارتن سوراخ دار است که برای بسته بندی محصولات دریایی و لبنی استفاده می شود. نام دیگر این کارتن ها، کارتن های سردخانه ای می باشد.
برخی از انواع کارتن های دایکاتی قرار ذیل می باشد:
- یک درب( برای نمایش محصولات)
- بدون درب( جهت بسته بندی لوازم خانگی)
- دسته دار( بسته بندی قطعات فلزی)
- تلسکوپی( مانند کارتن موز)
کارتن معمولی
ساده ترین نوع کارتن ها را کارتن معمولی می نامند که در ساخت آن ها شکل هندسی اهمیت چندانی ندارد. نام دیگر این کارتن ها، کارتن برش یا چاک می باشد. دلیل نام گذاری آن این است که از چندین قسمت دارای خطوط برش است و می تواند روی هم قرار بگیرد.
یکی از انواع کارتن های معمولی، کارتن مادر است که می تواند چندین کارتن دیگر را در خود جای دهد. از کارتن های مادر عموما برای بسته بندی ثانویه استفاده می شود.
کارتن لمینتی
در مبحث ظاهر گرافیکی کارتن ها، دو موضوع مهم قابل تامل است. 1-اعمال طرح گرافیکی 2- ظاهر گرافیکی
چاپ طرح گرافیکی روی کارتن عموما به دو روش چاپ فلکسو یا لمینت صورت می گیرد. در بعضی موارد که نیاز به تیراژهای کم باشد، از موادی مانند چاپ سیلک استفاده می کنند.
همانطور که در ابتدا بیان کردیم، ظاهر گرافیکی همان طرح، تصویر، متن و یا رنگ روی کارتن است که به منظور بازاریابی و تبلیغات انجام می شود. از کارتن های لمینتی اغلب برای ساخت کارتن هایی با کیفیت عالی استفاده می شود. به همین ترتیب می توان از چاپ ترکیبی که شامل چهار رنگ است نیز استفاده کرد.
اگر می خواهید یک چاپ زیبا و با کیفیت فوق العاده داشته باشید، روش لمینتی بسیار ایده آل خواهد بود. با این حال، با توجه به هزینه، کیفیت چاپ و تیراژ روش های چاپ روی کارتن متفاوت بوده و می توانید نظر به نیازهای خود انتخاب مناسبی داشته باشید.
استفاده از روش لمینتی برای تیراژ های کم یا زیاد نتیجه مطلوبی خواهد داشت و کیفیت کار را تضمین می کند. فقط ممکن است برای تیراژهای بالا هزینه زیادی را بپردازید.
اگر امکان استفاده از روش لمینتی را ندارید، چاپ ترکیبی نیز روش خوبی است که هم هزینه معقولی دارد و کیفیت مطلوبی را خواهید داشت. روش های دیگری که هزینه کمتری دارند مانند چاپ تک رنگ و دو رنگ است، که از کیفیت بالایی برخوردار نیست.
دسته بندی کارتن ها از نظر نوع ورق
عموما کارتن ها از ورق ساخته شده اند. برای بررسی کارتن ها از نگاه ماهیت باید به جنس کارتن و تعداد لایه های آن پرداخت. در ادامه برخی از انواع کارتن ها را که از نظر نوع جنس متفاوت هستند را توضیح خواهیم داد.
کارتن سینگل فیس
این کارتن از نوع بسته بندی مقوایی است که ممکن است بیشتر مواقع با آن مواجه شده باشید. در حقیقت یک نوع مقوا راه راه است که از دو لایه کاغذ، کنگره یا فلوت ساخته شده است. نوع کاغذ معمولا به صورت رول یا شیت تولید می شوند. شما می توانید هر نوع از کارتن های سینگل فیس را با توجه به نیاز خود (ضخامت و شکل ظاهری کاغذ)سفارش دهید. برای اینکه نوع شکل ظاهری کاغذ را بهتر متوجه شوید می توانید به حروف لاتین E،B،C دقت کنید که نشان دهنده ارتفاع و تعداد کنگره ها می باشد.
این نوع بسته بندی اغلب برای جدا کردن اقلامی که در یک جعبه قرار می گیرند استفاده می شود تا در هنگام حمل و نقل به هم برخورد نکند و یا شکسته نشوند.
کارتن تک جداره
این نوع کارتن ها در واقع مقوای راه راه معمولی است که در انواع رایج بسته بندی مقوایی یافت می شود. دارای یک لایه فلوت در مرکز دو دیوار صاف است. این نوع کارتن معمولاً در جعبه ها بسیار استفاده می شود، زیرا با یک لایه فلوت باز هم از استحکام بالایی برخوردار است.
کارتن دو جداره
به طور طبیعی، کارتن های دو جداره یک لایه فلوت اضافی را در بین دو لایه خارجی جای می دهد. این نه تنها کارتن را قوی تر می کند، بلکه محافظت بیشتری را به هر محصولی که در داخل آن قرار داده میشود، فراهم می کند.
کارتن های سه جداره
همانند کارتن های دو جداره، از سه لایه فلوت در بین دو دیوار بیرونی ساخته شده است. از این نوع کارتن، برای بسته بندی اقلام بسیار سنگین مانند قطعات خودرو یا لوازم خانگی بزرگ بسیار مناسب است و تا حد زیادی می تواند از آسیب زدن به محصول جلوگیری کند.
علاوه براین، کارتن هایی با چهار لایه، پنج لایه یا حتی بیشتر از آن هم بین دو دیوار بیرونی وجود دارد. با این حال، این نوع بسته بندی های مقوایی بسیار نادر هستند و فقط در شرایط استثنایی برای استحکام بیشتر از آنها استفاده می شود.
کارتن فیبر راه راه
کارتن فیبر موجدار از یک لایه مقوای صاف در دو طرف، با یک لایه موجدار در مرکز به نام فلوتینگ تشکیل شده است. این مرکز موجدار باعث میشود که مواد محکم تر شود و به آن اجازه میدهد اجسام سنگینتر را بدون خم شدن یا تا شدن نگه دارد.
کارتن فیبر راه راه در ضخامت های مختلفی وجود دارد که بسته به نوع بسته بندی، مورد استفاده قرار می گیرد. اندازه کارتن فیبر راه راه معمولا با حروف مشخصی که دلالت بر اندازه، عرض و فرکانس امواج دارد انتخاب می شوند.
سایر ورق های کارتن
انواع دیگری از کارتن ها وجود دارد که از نظر شکل، اندازه، ضخامت و استحکام با یکدیگر متفاوت است. در زیر برخی از این کارتن ها لیست شده است:
- لانه زنبوری
- کارتن مقوایی
- مقوایی خاکستری
- مقوایی نازک خاکستری
- حصیری استاندارد
- حفاظتی
تولید انواع کارتن با شرکت پارس پوشش مهام
استفاده از کارتن ها در زندگی روزمره نقش بسیار مهمی دارد و می توانید در هر زمینه ای از آن ها در اشکال، اندازه و طرح های مختلف استفاده کنید. در همین راستا، شرکت پارس پوشش مهام، با سابقه چندین ساله در زمینه تولید کارتن، با استفاده از بهترین مواد اولیه و بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته بهترین محصولات را به شما ارائه می دهد.
یک فکر در مورد “آشنایی با انواع کارتن در صنعت کارتن سازی”